Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

7 redenen om te kiezen voor houten ramen

Twijfel je tussen hout, alu of pvc? Laat je door deze 7 troeven overtuigen van houten ramen!

1. Hout is duurzaam.

Dat heeft de geschiedenis meermaals bewezen. Geen ander materiaal doet beter. Wist je dat het raamwerk van het paleis van Versailles ruim 300 jaar intact bleef?
Vensterramen moeten tegen een stootje kunnen. Jaar in jaar uit staan ze in weer en wind. Daarom is hout het materiaal bij uitstek. Als je bedenkt welke natuurkrachten houten zeeschepen vroeger trotseerden… Voor buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren gebruiken we houtsoorten met een goede duurzaamheidsgraad.

In tegenstelling tot de productie van aluminium raamprofielen vergt het winnen en bewerken van hout als grondstof zeer weinig energie. Houten ramen zijn bovendien makkelijk te recycleren, en aan het eind van de cyclus kan het hout worden aangewend om groene energie te produceren. Door te kiezen voor gelamelleerd hout creëren we minder afval.

Omdat hout vochtregulerend is, dragen houten ramen bij tot een gezond binnenklimaat.

Daarnaast zijn houten deuren veel minder onderhevig aan kromtrekken dan PVC deuren, en dus is water- en winddichtheid beter verzekerd.

2. Hout isoleert nog steeds beter dan andere materialen.

Ook zonder ingewikkelde, dure en vaak milieubelastende bewerkingen isoleren houten raamprofielen beter dan die van aluminium of pvc.

Dankzij zijn cellulaire structuur is hout een ideaal isolatiemateriaal.
Met houten raamprofielen heb je geen last van koudebruggen met vervelende gevolgen als condensatie, druppelvorming en energieverlies.

Meten is weten...  Wanneer je de U-waarden vergelijkt van een houten, pvc en alu raam met identieke afmetingen, zul je ontdekken dat het houten raamprofiel steevast de laagste, en dus gunstigste, U-waarde scoort.

 

3. Hout is gezellig.

Houten schrijnwerk oogt en voelt warmer aan.

Kiezen voor hout doe je bewust. Toch speelt je gevoel en persoonlijke smaak hierbij een belangrijke rol. 

Houten ramen zijn niet alleen mooi om te zien. Ze stralen warmte uit en geven je woning een bepaald cachet.
Contact met hout is aangenaam. Het is lekker gladgeschuurd, het ruikt prettig en voelt nooit koud aan.

Hout laadt bovendien geen statische elektriciteit op. Het trekt dus geen stof aan.

Bij het reinigen van gelakte houten ramen zul je tijdswinst merken. PVC ramen daarentegen hebben vaak bramen en onzorgvuldige hoekjes en kantjes waar vuil in kruipt. Bovendien veroorzaakt statische elektriciteit een vervuilde film op PVC ramen. 

Het gladde oppervlak van gelakte houten ramen krijg je simpelweg makkelijker schoon.

4. Hout is veelzijdig.

Hout laat zich gemakkelijk bewerken. Op technisch vlak is het zo veelzijdig dat je er alle kanten mee op kunt. Denk aan boogramen, erkers, cirkelvormige ramen, afgeschuinde ramen, ... you name it!

Hout is het geknipte materiaal voor om het even welke architectuur. Houten ramen worden geroemd om de creatieve mogelijkheden: puur natuur of met een kleurtje, ultra-modern of eerder klassiek, gestileerd of juist andersom, met rijkelijke ornamenten?  

Aan jou de keuze. Hout voelt zich overal thuis.

5. Hout is onderhoudsvriendelijk.

Hout vraagt nogal wat onderhoud, dacht je? Integendeel. De nieuwste afwerkingstechnieken zorgen ervoor dat het
raamwerk tijdens de fabricage reeds voorbereid wordt op een lange carrière. 

Een simpele onderhoudsbeurt om de 6 à 10 jaar volstaat om het hout in conditie te houden, als je kiest voor een dekkende kleur.
Met de nieuwste generatie lakken en beitsen is die klus zo geklaard.

En leuk meegenomen: je kunt dan probleemloos een andere kleur kiezen. Bij PVC en aluminium zit je onherroepelijk vast aan dezelfde, tegen dan zelfs vervaalde, kleur.

Houten schrijnwerk kun je altijd mooi onderhouden, daar waar PVC na een aantal jaar minder mooi wordt. Een kap of kras krijg je als leek niet meer weg bij PVC.  Daarentegen kun je beschadigingen aan houten ramen vaak zelf mooi uitplamuren en overrollen.

 

6. Hout is inbraakvertragend.

Wist je dat de meeste inbrekers hun inbraakpogingen staken als ze na 30 seconden niet zijn binnen geraakt? Geen enkel raam is bestand tegen een koevoet, maar we kunnen het hen wel knap lastig maken door de volgend inbraakwerend beslag: 

- meerdere paddestoelsluitnokken in de ramen
- driepuntsluiting met pin én haak op alle deuren
- veiligheidsrozas voorkomt het afbreken van cilinders
- raamkruk met sleutel (optioneel)

Politiediensten waarschuwen voor een nieuwe inbraaktechniek, waarbij men met een gasbrandertje een pvc-raam laat smelten om tot bij de klink aan de binnenkant te geraken. "In minder dan een minuut zitten ze binnen", klinkt het.

7. Hout is brandveilig.

Hout is goed bestand tegen hoge temperaturen. In tegenstelling tot andere materialen zullen houten profielen bij brand niet smelten of verbuigen.

Een belangrijk argument, want zuurstof die door een kapot venster binnenkomt, wakkert het vuur nog verder aan. De lage warmtegeleiding en de verkoling van het hout werken brandvertragend.

Precies om die reden verbieden sommige Duitse deelstaten het gebruik van smeltbare materialen in de raambouw.