Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Onderhoud van houten buitenschrijnwerk

Houten buitenschrijnwerk met een correcte profilering en geplaatst volgens de regels van de kunst blijft vrijwel onbeperkt in goede staat door een geschikte bescherming en afwerking van het hout, en door een regelmatig onderhoud van het schrijnwerk.

Onderhoud van houten buitenschrijnwerk

Houten buitenschrijnwerk met een correcte profilering en geplaatst volgens de regels van de kunst blijft vrijwel onbeperkt in goede staat door een geschikte bescherming en afwerking van het hout, en door een regelmatig onderhoud van het schrijnwerk. De houtsoort, de houtkwaliteit, de houtbescherming, de ligging in de gevel en de oriëntatie van de gevel speelt ook een belangrijke rol.

Hout is onderhoudsvriendelijk!

Zorgvuldige afwerkingstechnieken bereiden het raamwerk reeds tijdens de fabricage reeds voor op een lange carrière. Een simpele onderhoudsbeurt om de vijf à acht jaar volstaat om het hout in conditie te houden. Met de nieuwste generatie lakken en beitsen is die klus zo geklaard.

U koos voor een watergedragen acrylbeits

Onderhoudsintervallen van 5 tot 8 jaar en meer zijn normaal. U hoeft later enkel nog de bestaande beitsen aan te dikken zodat een onderhoudsbeurt nog slechts een minimum aan tijd vraagt. Het verwijderen van oude beits- of verflagen is dus voltooid verleden tijd.

U koos voor hydrocoating en/of een afwerkingsolie.

De ramen werden behandeld met een aangekleurde hydrocoating en vervolgens met een kleurloze Protector van het merk Sherwin Williams aan de buitenzijde. Op de tabel met onderhoudsintervallen op p.1 van het document 'onderhoudsadvies' hebben we dit ondergebracht onder 'hydrocoating'.
De behandeling met kleurloze Protector moet aan de buitenzijde jaarlijks herhaald worden.
We raden aan om de eerste maal reeds 2 maand na de plaatsing een laag kleurloze Protector aan te brengen.
U kan de kleurloze Protector van Sherwin Williams o.a. aankopen bij RVL Paints: www.rvlpaints.be

Houtbeschermingsolie (vb. Osmo) houdt 1 tot 2 jaar stand. Daarna dient men het hout opnieuw in te oliën met behulp van een kwast of microvezel roller.

Download brochure Protector Sherwin Williams.
Download hier onze onderhouds- en garantiegids.

Hoe glas onderhouden en reinigen?

Etiketten – kurkjes
Verwijder zo snel mogelijk na plaatsing alle etiketten en kurkjes. Lange blootstelling aan zonlicht doet de soepele lijm uitharden en laat lijmresten na op het glas. Lijmresten met beetje alcohol verwijderen – opgelet voor de rubber, siliconen- of polymeerdichting.

Reinigingstips

 • Wacht voor de eerste reinigingsbeurt tenminste één dag na plaatsing van het glas, zodat de voegdichtingen mooi kunnen uitharden.
 • Gebruik degelijk materiaal: trekker in goede staat (het metaal van de trekker mag niet in contact komen met de ruit), niet-schurende spons, zachte doek.
 • Gebruik nooit schuursponsjes of scherpe materialen om hardnekkig vuil te verwijderen.
 • Gebruik geen white spirit, zuiver bleekwater of andere agressieve vloeistoffen.
 • Onderhoudsproducten voor aluminium of hout kunnen bij aanraking schade aan het glas toebrengen.
 • Allerhande vlekken zoals kalkaanslag, kleefstoffen, … kunnen vaak nog met gespecialiseerde producten verwijderd worden.

Thermische breuk vermijden

 • Kleef nooit posters, stickers, … op de beglazing.
 • Het glas nooit langs binnen afdekken ter bescherming tegen bevuiling of zonnewarmte.
 • Schuiframen, rolluiken of zonnewering steeds volledig open of dicht.
 • Plaats geen meubels of andere voorwerpen vlak achter de beglazing.
 • Plaats zonnewering op min. 5 cm van het raam.
 • Plaats verwarming en airco op min. 30 cm van het glasoppervlak.
 • Een zonne- of energie reflecterende folie op de binnenkant van het glas kan een cumul van warmte veroorzaken.

Cementsluier

Cementsluier kan zich sterk vastzetten op het glas. Snel ingrijpen is hier de boodschap. Cementsluier kan verwijderd worden met Pre Clean (verkrijgbaar via uw glasleverancier).

Slijp- of laswerk

Slijp geen metaal of steen en voer geen laswerken uit in de nabijheid van uw beglazing. (Metaal)gensters kunnen inbranden in het glas en kunnen niet meer verwijderd worden. 

Interferentieringen

Gekleurde (petroleumachtige) vlekken of ringen, die van plaats veranderen wanneer men op het glas drukt, zijn interferentieringen. Deze ringen worden veroorzaakt door lichtbreking, zijn totaal onschadelijk voor het glas en zijn geen reden tot klacht.

Verf, voegdichtingen en drainagegaten

Verf en voegdichtingen moeten in goede staat blijven. Schilderwerk voorkomt immers dat er vocht indringt in het schrijnwerk en bij een te hoog vochtgehalte kan de randafdichting van de beglazing aangetast worden. Indien de voegdichtingen los komen of openingen vertonen, dienen deze onmiddellijk  hersteld te worden. Zoniet kan er vocht in de spouw komen. Vocht in de spouw kan enkel wegvloeien via de drainagegaten in het schrijnwerk. Het is noodzakelijk om deze  drainagegaten te vrijwaren tegen ophoping van vuil, stof en insecten. Controleer tenminste éénmaal per jaar de voegdichtingen en drainagegaten.